Morje povezuje

Posted on

Slovensko potapljanje in svetovna zgodovina potapljanja, Avstro-ogrska monarhija, Kraljevina Jugoslavija, Kraljevina Italija, SFRJ in Republika Slovenija.

Človek je že od nekdaj želel vedeti, kaj je pod vodo. To je bil skrivnosten, neznan svet, poln pošasti, globokih brezen in potopljenih zakladov.

V Muzeju podvodnih dejavnosti v Piranu si boste lahko ogledali prikaze potapljanja od njegovih začetkov do danes. Seznanili se boste s potapljanjem v skafandrih, s potapljaškimi nesrečami, s športnim potapljanjem, potapljanjem v vojnih mornaricah, reševanjem iz potopljenih podmornic, delovanjem podmornic, podvodnimi fotografijami itn. Razstavljeni so starodavna potapljaška oprema, ročne tlačilke, skafandri in športna potapljaška oprema, ki so jo uporabljali naši predniki, dedje in očetje.

Videli boste diverzantsko potapljaško opremo, podvodno orožje, modele podmornic, uniforme podmorničarjev ter osebne predmete posameznikov, ki predstavljajo našo bogato zgodovino podvodnih dejavnosti.

Predmeti, fotografije in drugo gradivo vam bodo pričarali življenje starih potapljačev in podmorničarjev ter njihov skrivnostni podvodni svet, ki jih je obdajal pri nevarnem in težaškem delu, pri raziskovanju podvodnih globin, ali zabavi.

V muzeju so posebej predstavljeni potapljači, ki so živeli in delali na slovenski istrski obali. Posebej zanimiva pa je zgodba o starih slovenskih potapljačih, ki so živeli na slovenski etnični obali na Tržaškem od izliva reke Soče pa do Trsta.

Ogled muzeja je priporočljiv predvsem za šolajočo se mladino, študente in ljubitelje pomorske zgodovine.